Leefstijl U19-1

Doel

68% van de chauffeurs hebben overgewicht. Dit is een risico voor onder andere diabetes type II, hart- en vaatziektes en gewrichtsproblemen. Gezonde voeding en een gezonde leefstijl zijn belangrijk, zowel voor werkgever als werknemer. Fitte werknemers voelen zich beter en verzuimen minder. Lange werktijden, hoge werkdruk en soms zware lichamelijke werkzaamheden kosten veel energie. Fitte werknemers kunnen hun werk niet alleen beter doen én volhouden, maar werken ook veiliger; vermoeidheid kan ongelukken veroorzaken. De training Leefstijl geeft inzicht in het belang van een gezonde voeding en een gezonde leefstijl. De cursist leert in deze training wat de risico's zijn van ongezonde voeding en een ongezonde leefstijl en krijgt adviezen om het eigen voedingspatroon en de eigen leefstijl te kunnen veranderen. De training is toegespitst op werkzaamheden en situaties binnen de sector transport en logistiek. Dat wil zeggen dat de tips en adviezen die gegeven worden ook passen in het dagelijks leven van de chauffeur of logistiek medewerker.

Voor wie

Deze training is geschikt voor alle werknemers in de Transport en Logistiek: logistieke medewerkers, chauffeurs (nationaal en internationaal rijdend), planners, stafdiensten en overig kantoorpersoneel.

Inhoud

De training wordt verzorgd door twee ervaren leefstijlcoaches met kennis en ervaring in de sector Transport en Logistiek. De training bestaat uit vier onderdelen:
- Persoonlijke metingen en testen (Health check)
- VoedingsAPK
- Interactieve presentatie
- Beweegsessie

De training is een combinatie van een individuele Health Check, een interactieve presentatie en bewustwordingsactiviteiten over onder andere: voeding, beweging en stress. De cursisten vullen een persoonlijk eet- en beweegdagboek in, er vindt een beweegsessie plaats en er is een proefronde. De deelnemers worden opgesplitst in twee teams en gaan de competitie aan in verschillende leerzame activiteiten. Door het gebruik van mythen, feiten, verschillende spelelementen, eyeopeners, quizjes, proefrondes en de Health Check worden de deelnemers bewust gemaakt van hun eigen keuze mogelijkheden. Tijdens de beweegsessie in het middagprogramma ervaren de deelnemers hoe leuk en gemakkelijk het is om meer te bewegen. De thema’s alcohol, roken, vermoeidheid en ontspanning komen ook aan bod, zodat aan alle BRAVO thema’s invulling wordt gegeven.

De individuele Health Check bestaat uit de volgende gezondheidsmetingen en -testen:
- Lengte
- Gewicht
- Body Mass Index
- Buikomvang
- Vetpercentage
- Spiermassa
- Rustmetabolisme
- Viscerale vetwaarde
- Metabolische leeftijd
- Conditietest
- Bloedruk- en hartslagmeting

De training wordt aangeboden als reguliere training: de volledige training vindt op één dag plaats.

Examen

Na afloop wordt geen examen afgenomen. Deelnemers krijgen een getuigschrift als bewijs van deelname.

Studiebelasting

Aantal lesuren: 8 uur

Uren in het kader van Richtlijn Vakbekwaamheid: 7 uur

Kosten

Cursusgeld: €199 (excl. 21% BTW)
Kosten Uitvoeringstoezicht CCV: €22.5 (excl. 21% BTW)