We keep you rollin'

Code 95-opleidingen

Thinq biedt alle Code 95-opleidingen aan. Dat doen we op verschillende locaties in Nederland en op een groot aantal dagen. Er is daarom altijd een opleiding die goed te combineren is met het werk en de wensen uw medewerker.

Code 95-opleidingen

Door alle Code 95-opleidingen bij Thinq te volgen profiteert u van een groot voordeel: alles is opgeslagen in één systeem, waarin documenten zoals certificaten en opleidingen te raadplegen zijn. Zo heeft u makkelijk en snel een overzicht van de opleidingstatus per chauffeur. Nog een groot voordeel: een Thinq Code 95-opleiding gaat altijd door. Als uw medewerker zich aanmeldt voor een training, kan hij die zeker op de gewenste dag volgen.


Vrachtwagen rijopleiding

Thinq leidt uw medewerkers op tot volwaardige chauffeurs die direct in de praktijk kunnen meedraaien. Uiteraard leert onze ervaren docent cursisten alles voor het rijbewijs. Maar onze chauffeursopleiding gaat verder: het is een training ‘on the job’. Dat betekent dat echte vrachten worden vervoerd en afgeleverd bij klanten. De chauffeur in opleiding leert alles wat hij moet weten om zelfstandig te functioneren: laden, lossen, benodigde documenten afhandelen en omgaan met klanten. Na het behalen van het rijbewijs kan de chauffeur daarom volledig mee in uw planning.


Warehouse opleidingen 

Thinq leert uw warehousemedewerkers niet alleen een heftruck of reachtruck te bedienen, maar ook om op de werkvloer echte orders af te handelen. In een warehouse leren we cursisten het werken in de praktijk. Zo weten medewerkers direct hoe het is om veilig te werken in een drukke omgeving. De heftruck- of reachtruckchauffeur is na het behalen van het rijbewijs daardoor direct inzetbaar in uw warehouse. 


Code 95-opleidingen

Veelgestelde vragen over Code 95

Voor wie geldt de code 95?

De code 95 geldt voor de houders van een rijbewijs C, C1 en/of D, D1, eventueel aangevuld met E, zowel in het eigen vervoer als in het beroepsgoederenvervoer. Voor de code 95 zijn er vrijstellingsmogelijkheden. Bij gebruik van een vrijstelling moet bij controle aangetoond kunnen worden dat aan de vrijstellingsvoorwaarden voldaan wordt. Er bestaat geen officieel vrijstellingsdocument.

Vervalt mijn rijbewijs C als ik geen code 95 erop heb?

Nee, rijbewijs C blijft behouden alleen mag je zonder code 95 niet beroepsmatig rijden, tenzij een vrijstelling van toepassing is.

Hoe kan ik zien of code 95 al op mijn rijbewijs staat?

Achter de geldigheidsdatum van rijbewijscategorieën C, C1 en/of D, D1 staat ‘95’ met een geldigheidsdatum.

Bestaat de 12 uurs vrijstelling nou wel of niet?

Er waren twee vrijstellingen waarbij de 12 uur rijtijd van toepassing is.
De eerste was een nationale vrijstelling waarbij de chauffeur niet meer dan 12 uur rijtijd had per week. Deze was overgenomen van het Nederlandse chauffeursdiploma. Deze vrijstelling is vervallen per 1 juli 2015.
Wel bestaat de Europese vrijstelling voor vervoer van materiaal beroepshalve gebruikt. In Nederland wordt als aanvullende eis een maximum van twaalf uur rijtijd per week aan verbonden.

Waar kan ik als chauffeur zien hoeveel nascholingsuren ik heb gevolgd?

Op de website mijn.cbr.nl kan de chauffeur door in te loggen met zijn DigiD code inzien hoeveel nascholingsuren op zijn naam geregistreerd staan. De werkgever heeft geen toegang hiertoe.

Wat is de boete als ik per 10 september 2016 geen code 95 op mijn rijbewijs heb staan?

Het boetebedrag is 800 euro, de chauffeur mag niet verder rijden en de verzekering dekt geen schade wanneer het rijbewijs niet geldig is. Als code 95 niet op het rijbewijs staat, wanneer dit wel nodig is, is het rijbewijs niet geldig.
Als er wel 35 uur nascholing gevolgd is, maar de code 95 is nog niet op het rijbewijs bijgeschreven, dan geldt het rijbewijs als niet geldig bij beroepsmatig gebruik zonder vrijstelling. De controleur accepteert geen gevolgde 35 uur nascholing, alleen de code 95 op het rijbewijs volstaat.

Wat te doen als ik 35 uur nascholing heb gevolgd?

Om de code 95 op het rijbewijs te krijgen kun je, afhankelijk van de geldigheidsdatum van het rijbewijs, je rijbewijs verlengen of vernieuwen (officieel heet dit duplicaat aanvragen). Bij vernieuwing blijft de geldigheidsdatum van het rijbewijs gelijk en is geen medische keuring nodig. Bij verlenging krijgt het rijbewijs een nieuwe geldigheidsdatum van vijf jaar en is wel een medische keuring nodig.

De rijbewijskosten bedragen maximaal 40 euro. De kosten van een medische keuring variëren. De aanvraag van een rijbewijs duurt 5 werkdagen. Een medische keuring kan veel tijd vergen.

Kan ik meer dan 35 uur nascholing volgen in een periode van 5 jaar?

Per periode van 5 jaar mag maximaal 35 uur nascholing gevolgd worden. Meer uren die gevolgd worden tellen niet mee voor code 95. Vooraf sparen is niet mogelijk. De eerste periode van nascholing is in Nederland verruimd van 5 naar 7 jaar voor chauffeurs die het C rijbewijs hebben gehaald voor 10 september 2009. Na deze eerste periode geldt standaard de 5 jaars periode.

Ik ben geboren voor 1 juli 1955. Ben ik nog vrijgesteld?

Nee, helaas. De vrijstelling voor chauffeurs geboren voor 1 juli 1955 is vervallen per 1 juni 2015. Als de oudere chauffeur het rijbewijs heeft verlengd tussen 10 september 2009 (ingang Richtlijn vakbekwaamheid) en 1 juni 2015 (vervallen vrijstelling) dan is de code 95 met een geldigheidsdatum op het rijbewijs vermeld. Wil de oudere chauffeur opnieuw de code 95 op het rijbewijs hebben dan zal 35 uur nascholing gevolgd moeten worden.

Als ik het rijbewijs C gehaald heb voor 10 september 2009 en ik laat de code 95 bijschrijven na 10 september 2016 ben ik dan de vrijstelling voor de basiskwalificatie kwijt?

Nee, de vrijstelling voor de basiskwalificatie blijft, maar u mag niet beroepsmatig op de vrachtauto rijden tot code 95 erop staat, tenzij een vrijstelling van toepassing is. Op het moment van bijschrijven van code 95 na 10 september 2016 mogen de gevolgde opleidingen niet ouder zijn dan 5 jaar.